Informatie - Agenda - Uitslagen - Foto's - Links - Contact - Sponsors

 

Informatie

 

 

Wil jij iets speciaals op jou verjaardag?

 

Wil jij met je vrienden en vriendinnetje eens een stoere en leuke verjaardag vieren? Kom dan eens HANDBOOGSCHIETEN !!!!!!! Kei COOL en VETGAAF. Je leert het schieten met een echte BOOG en echte PIJLEN zodat al je vrienden over jouw verjaardagspartijtje opscheppen. De kosten bedragen 7,50 pp., daarnaast kunnen we ook drinken en chips enz. verzorgen. We hopen JOUW dus dan ook zo vlug mogelijk te kunnen begroeten met je vriendjes op onze schietbanen. Voor reserveringen kunt u contact opnemen met Wim van Uden (06-55822198)

 

 

Schieten als Uitstapje

 

Wellicht een idee voor het uitje van uw (buurt)vereniging, of zakelijk: boogschieten. Voor groepen van maximaal 50 personen biedt Amicitia u de mogelijkheid kennis te maken met het boogschieten. Na een korte oefen-instructie onder begeleiding van ervaren schutters volgt een nader te bepalen wedstrijd tussen de deelnemers. De kosten bedragen 10,- per deelnemer, inclusief het gebruik van bogen, pijlen en beschermingsmateriaal,exclusief consumpties.

 

 

Lid worden van Amicitia

 

Elke vereniging heeft haar eigen reglement. Wilt u precies weten hoe dat bij Amicitia in elkaar zit, neem dan gerust eens contact op, dan kunnen we u het een en ander haarfijn uitleggen. Bij Amicitia is een kennismakingsperiode van ongeveer 3 maanden heel normaal. In die tijd kunt u kennismaken met de vereniging en de handboogsport. U krijgt gratis training aangeboden en Amicitia stelt een boog, pijlen en hulpmiddelen gedurende deze periode ter beschikking. Wilt u na deze kennismakingsperiode lid worden dan kan dat heel gemakkelijk. Pas daarna wordt het tijd om na te denken over de aanschaf van eigen materiaal. U weet dan wat u nodig heeft, wat u prettig lijkt, welke boog u het beste ligt en welk trekgewicht bij u past. Natuurlijk wordt u bij de keuze van materiaal begeleid door uw trainer of een ervaren schutter. Handboogschieten is een actieve, leuke, en ontspannende gezelligheidssport voor jong en oud, voor man en vrouw. Ook goed te beoefenen door mindervaliden, vutters en gepensioneerden.

 

 

Kenmerken van de handboogsport

 

Handboogsport is bij uitstek een individuele sport. De sporter, de jongen of het meisje, de man of de vrouw achter de boog is helemaal alleen verantwoordelijk voor de prestatie. Elke 'roos' is zijn of haar 'roos' en elke misser is zijn of haar misser. Toch speelt ook het teamelement een belangrijke rol. Bij veel wedstrijden telt de teamscore, het totaal van de individuele scores van de teamleden, waarbij een team meestal bestaat uit 4 of 6 schutters. Met het begrip een 'technische concentratiesport' is een tweede belangrijk kenmerk van de handboogsport getypeerd. Handboogsport eist een constante perfecte techniek. Het constante en de perfectie in deze techniek is uitsluitend op te bouwen en vol te houden door training en concentratie. En basaal daarvoor is over het algemeen een goede conditie. Zoals bij zoveel sporten is het uiteindelijk de score die telt. Toch blijkt al decennia lang dat ook recreanten elke keer weer een kick kunnen krijgen van het 'perfecte' schot. Deze groep recreatie-schutters vormen de kern van Amicitia. De enkele topsporter en de schutters op weg naar de top ontmoeten dezelfde hindernissen als topsporters in andere individuele sporten. Daar gaat het wel om de punten. Het betekent intens leven voor je sport, hard trainen, deelnemen aan veel toernooien, vaak in het weekend, en heel goed met spanning om kunnen gaan.

 

 

De uitrusting van de handboogschutter


Buitenstaanders, die de ontwikkeling in deze sport niet volgen, kijken hun ogen uit als ze het moderne materiaal zien waarmee de handboogschutter is uitgerust. Grote gekleurde bogen met sprieten die naar voren en opzij uitsteken. Deze 'stabilisatoren' stabiliseren de boog en dempen de overdadige trillingen die vrijkomen bij het lossen van een schot. Handboogschieten lijkt zo een ware krachtsport, maar doordat de techniek van de sporter en het materiaal de kracht overneemt, blijkt het in de praktijk absoluut geen krachtsport. De lengte en lichaamsbouw van de handboogsporter spelen een hoofdrol bij de keuze van het trekgewicht van de boog. Het soort en de lengte van de pijlen worden op hun beurt aangepast aan de combinatie schutter en boog. Iedere gevorderde handboogsporter gebruikt dan ook zijn eigen uitrusting die helemaal op zijn eigen kracht en fysieke gesteldheid is 'getuned'.Een moderne handboog bestaat uit een middenstuk met losse boogarmen. Deze 'latten' zijn van laagjes hout, verlijmd met glasfiber of carbon. De stabilisatoren, de pijlen en andere hulpmiddelen zijn vaak van metaal. Waren de pijlen vroeger van hout, nu zijn ze van aluminium, carbon of een combinatie van materialen. De persoonlijke beschermmiddelen bestaan uit een armbeschermer, een borstlap en een vingertap. De kleding is simpel en stelt weinig eisen. Goede, stevige schoenen zijn wel belangrijk omdat een juiste en stabiele stand van de handboogsporter uitermate belangrijk is.